Onmenselijke Zorg

Naast mijn werk in het voorlichten (presentaties) en geven van lessen over dementiezorg ben ik ook actief in het promoten van de Raad voor de Mensenbescherming. Dat is een rechtstreeks gevolg van de cases waarover mijn advies wordt gevraagd en de verhalen die ik te horen krijg waar het helemaal mis gaat met de zorg voor met name oudere mensen.  Enkele voorbeelden van de vele vreselijke verhalen die ik hoor:

  • Een hele familie die samenwerkt om een oude dame zo snel mogelijk dood te laten gaan, liefst via euthanasie, geheel tegen de wil van die dame.
  • Via het regelen van een gedwongen opname (1 van de ruim 26000 in 2017) meteen over de bezittingen kunnen beschikken en niet op de erfenis te hoeven wachten.
  • Via expres verwaarlozen de gezondheid van een senior achteruit laten gaan en zo snel ‘het probleem’ van mantelzorg oplossen door opname of overlijden.
  • Door zorgpersoneel bestelen van oudere patiënten, juist van verwarde mensen.
  • Kinderen die geld van de bankrekening van die ouder halen voor zichzelf.
  • Familie die vraagt aan zorgpersoneel over een ‘lastig’ en verward omaatje: ‘is er geen pilletje dat je kunt geven zodat het snel afgelopen is?’
  • Seniors die in situaties en onder medicaties worden gebracht zodat ze ‘wegkwijnen’.
  • De kinderen stellen documenten op die de senior ‘alleen nog maar’ hoeft te ondertekenen zonder dat wordt uitgelegd wat de gevolgen daarvan zijn.

De overheid weet er van, maar houdt het op ‘voorlichtingscampagnes’ en ondersteuning van professionals, en die zijn regelmatig de ‘mishandelaars’. Zo (makkelijk) maakt de overheid er zich tot nu toe van af:

De gevolgen zijn dat er heel veel verborgen leed is onder senioren. Laatst zei een dame die in dergelijke omstandigheden terecht was gekomen tegen mij letterlijk “Als het zo blijft dan ga ik liever dood“. Dat is precies wat ik niet wil dat iemand ooit zou willen als gevolg van verkeerde behandeling (mishandeling) van mensen die afhankelijk van anderen zijn gemaakt voor hun zorg. Wellicht komt er een ‘meldpunt’ maar voor wie wil weten of en hoeveel ‘ouderenmishandeling’ er bestaat geeft een Google-zoekopdracht naar ‘misstanden ouderenzorg’ al veel te veel resultaten.

In China, waar ik vanuit de Anneke van der Plaats Foundation soms les en adviezen geef, ben je wettelijk verplicht om goed voor je ouders en grootouders te zorgen. Daar ga je de gevangenis in wanneer je je gedraagt zoals in de voorbeelden die ik noem.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.