Paul Jansen

Naast echtegnoot, vader en grootvader ben ik een man met de missie om zoveel mogelijk mensen dementiewijzer te maken zodat zo min mogelijk mensen ziektes ontwikkelen en uiteindelijk dementie zullen krijgen en om de mensen die dementie hebben toch gelukkig te kunnen laten zijn. Échte (letterlijke) gezondheidszorg is mijn passie. De bijzondere toegevoegde waarde is mijn benadering vanuit de Cognitiewetenschap (waarneming, denken, leren, motoriek, taalgebruik) en de Mind-Body Medicine, gebaseerd op het wetenschappelijk inzicht van de onlosmakelijke verbinding tussen onze gedachten, gewaarwordingen en gevoelens, en onze geest en ons lichaam – en tussen onszelf en de sociale en natuurlijke wereld waarin we leven. Mind-Body Medicine maakt gebruik van de kracht van gedachten en van emoties om lichamelijke gezondheid te beïnvloeden. Zoals Hippocrates ooit schreef: “De natuurlijke genezende kracht in ieder van ons is de grootste kracht tot genezen.” Dat is Mind-Body Medicine in een notendop.

Met betrekking tot de juiste verhouding én afstemming tussen Geest en Lichaam schreef ik o.a. het boek ‘Wij zijn ons Hart‘:

Naast mijn werk met de Standaarden Dementiezorg voor de Stichting Dementiewijs verzorg ik de BrainWorkShops™ en span ik me in voor het BreinCollectief en voor de ontwikkeling van de Kennisstandaard Dementie.

Ik ben gespecialiseerd in de relatie tussen cognitie en gedrag. Ik studeerde MBA met als Major HR Development aan o.a de Boston University en promoveerde in de Cognitiewetenschap (Social & Behavioral Sciences). Ik werk graag afwisselend als Adviseur, Coach en Trainer met een bijzondere passie voor mensgerichtheid en (dus) empowerment van alle mensen om hun eigen, levende omgeving en ‘organisatie’ (samenwerking) te creëren. Ik heb bij uiteenlopende organisaties gewerkt, ook vanuit mijn eigen consultancy praktijk.

De laatste jaren richt ik me (ook) op de combinatie Zorg en Dementie, in de meest brede zin (zie ‘Wat ik doe‘). Voor 2015 zal ik mijn aandacht en tijd ook richten op de Stichting Dementiewijs. Ik blijf daarnaast als ZZP-er Thuis in Ouderenzorg en Dementie en zorganiseer zowel thuis als in ketens en in het tehuis balans, minimale stress en maximaal welzijn voor zowel ouderen als mensen met dementie als voor (hun) mantelzorgers, vrijwilligers, familie, kennissen en alle professionele zorgverleners, hulpverleners en hun managers.

Bij alles wat ik doe staat Heartfulness™ (mensgerichtheid) centraal. Mijn benadering van dementie is vanuit gerichte aandacht (voor waarneming, denken, leren, motoriek en taalgebruik) naar de verrijking van bewuste kennis (informatie, ervaring, vaardigheden en attitude). Ik combineer Cognitiewetenschap met praktijkervaring en o.a. heartfulness. Zie ook Stichting Dementiewijs

Binnen de Zorgsector is het innovatief creëren van het geven (zorgverleners, zowel professionals als mantelzorgers en vrijwilligers) en het ontvangen van Zorg intrinsiek onderdeel van organiseren van gezondheid. Zowel aparte, zelfstandige organisaties als samenwerking in ketens of netwerken en van alle ‘stakeholders’ (moeten) worden georganiseerd met de gezondheid van mensen voorop.

In mijn netwerken wordt ik gezien als expert in de relatie tussen cognitie en gedrag. En als iemand die het beste uit mensen weet te halen. Velen beschouwen mij als Architect ‘avant-la-letre’ (ik heb meerdere malen die rol op me genomen) en de meest recente inzichten versterken dat. Als Change Master wordt ik ervaren als iemand die zich als een vis in het water voelt bij de ontmoeting tussen de behoeften van mensen en organisaties, anno nu. Ik beschik over ruime kennis en ervaring, inclusief ICT en Architectuur, droeg o.a. als ‘vooraanstaand auteur’ bij aan het boek “State-of-the-Art Architectuur 2012” met mijn artikel “De vier dimensies van architectuur“, en ik heb een moderne visie op toegepast HRM. Ik ben actief lid/publicist van de Architecture World Community; auteur van Het Vitruvius Interview; coach voor enkele ondernemende mensen en politici; schrijver van het boek ‘De Elanmanager’ en van het boek “Wij zijn ons Hart“. Ik heb ruime ervaring in de ontwikkeling van leiderschap als essentiële eigenschap van modern management.

Zowel binnen het Breincollectief als vanuit mijn ZZP Consultancy “Thuis in Ouderenzorg en Dementie” besteedt ik (een deel van) mijn tijd van harte aan zorganiseren in de zorg. Ik richt me ook daar op alle betrokken mensen, (zorg)organisaties en instanties. Mijn doel is een mensgericht stressvrij (kwaliteit van) leven realiseren, zowel thuis als in een tehuis, waar iedereen (zorgenden en verzorgden) zich thuis voelt, waar de zorglast en -kosten minimaal zijn en waar voor iedereen de beleving van gezondheid maximaal is.

Ik ben ook lid van het Institute of HeartMath in California, USA waar ik me met name richt op “research stress, emotions, heart intelligence and how to create coherence and resilience for the purpose of improving people’s lives at home, school, work and play.” Mijn boek (Wij zijn ons Hart) besteed hier ook aandacht aan.

Verder ben ik ook: schrijver van “De Persoonlijke Verklaring van de Rechten van de Medemens’; de man achter het EQnomie Manifest (2004) en de Verander-kunstacademie; openbaar en (voor wie durft) private Nar; oprichter en voorzitter van de Stichting dotindividual; schrijver van de nieuwe EC Privacy Directive; geestelijk vader van de Pentas Politica; schrijver van het Manifest ‘Communitas Humana‘; ruim 40 jaar echtgenoot van Carla; vader van vijf geweldige kinderen; opa van Chanel,  Aaliyah en Kael. Tot voor kort was ik ook coach en bestuurslid van een lokale politieke burgervereniging en lid van het Platform Bescherming Burgerrechten (Humanistisch Verbond).

Kunstenaar: Yvonne Jansen.