Het is ongelooflijk belangrijk dat we met elkaar snappen, begrijpen én afspreken wat we met een bepaald woord bedoelen. Ik geef een voorbeeld, het woord is ‘leven’: Wat is leven? Antwoord A: “Vanaf je geboorte gedurende een bepaalde tijd groeien, dingen ontdekken en meemaken, leren, fijne én vervelende ervaringen opdoen, meestal ouder worden, dan sommige dingen niet meer kunnen en uiteindelijk houdt het leven weer op.” Antwoord B: “Leven is een aandoening die vroeg of laat maar zeker tot de dood leidt. Tijdens het hele leven kun je honderden ziektes en gebreken krijgen. Uiteindelijk krijg je ziektes of een ongeluk waar je aan dood gaat, vaak op een afschuwelijke manier.” Beide antwoorden bevatten waarheden. Maar welk antwoord zou jij kiezen? Ik kies antwoord A.
Op de vraag ‘wat is dementie?’ bestaan zelfs net zo veel verschillende antwoorden als er experts zijn, en belangen zijn… Het antwoord waar ik me persoonlijk goed bij voel komt uit de Zorgstandaard Dementie, zeg maar antwoord A: “Dementie is de naam voor een combinatie van symptomen waarbij de verwerking van informatie door de hersenen niet goed meer werkt.” De Zorgstandaard Dementie beschrijft ook symptomen op een begrijpelijke, zakelijke en niet ‘hysterische’ manier: “Naast problemen met het geheugen, kunnen mensen met dementie moeite hebben met taal, met ingewikkelde handelingen, met herkennen van mensen, dingen en situaties en met organiseren en plannen. Dementie gaat vaak samen met psychische problemen en/of gedragsproblemen, zoals angst, depressie of rusteloosheid.” De website thuisarts.nl formuleert een vergelijkbaar antwoord.
Alzheimer Nederland formuleert een ander antwoord, dat ik voor het gemak antwoord B noem: “Dementie is een hersenaandoening die iemand langzaam maar zeker volledig afhankelijk maakt van de zorg van anderen.” Zegt nog even helemaal niets over dementie dus, maar ik ben er wel al meteen depressief van geworden. En ze gaan verder: “Dementie is een verzamelnaam voor ruim vijftig ziektes.” Nog steeds geen antwoord, maar ik ben nu wel al heel somber. Pas onder het kopje ‘Afname zenuwcellen’ op de website volgt een begin van een antwoord: “Bij dementie gaan steeds meer zenuwcellen in de hersenen en/of verbindingen tussen deze zenuwcellen kapot. Hierdoor kunnen de hersenen niet goed meer functioneren.” Alzheimer Nederland lijkt echt nog zoekend naar een beter (menselijk, empathisch) antwoord. We mogen hen helpen. Financieel dan.
Geheugensteun.nl formuleert ook een antwoord B: “Dementie is een hersenaandoening waarbij het gehele verstandelijk functioneren steeds verder achteruit gaat, zodanig dat het normale leven niet meer mogelijk is en men langzaam maar zeker totaal afhankelijk wordt van de hulp van anderen.” Hier is ook duidelijk niet voor een half vol glas, niet voor een half leeg glas, maar voor een totaal leeg, gebroken glas gekozen. Een treurig hoopje glasscherven… Net nu wetenschappers bekend maken dat depressiviteit het ontstaan van dementie kan bevorderen wordt ik nóg depressiever gemaakt…
Ik hoop dat wij met elkaar kunnen afspreken dat we voortaan liefdevol antwoord A geven op de vraag ‘wat is dementie?’, zeker aan de mensen die net te horen krijgen dat zij het zelf, of iemand waar ze veel om geven, misschien hebben of krijgen. Vergeet antwoord B. Dat scheelt depressiviteit. Als jij dat nou doet dan beloof ik dat ik niet aan jou zal verklappen hoe vreselijk het met jou zal lopen, en aflopen, in dit leven (ik ben namelijk paranormaal begaafd en ik ‘zie’ dat gewoon heel duidelijk, weet je wel).
Mooi. Afgesproken. Zijn we allemaal een beetje positiever en tevredener. Hartmensen onder elkaar 😉
Met genoegen ontving ik vandaag bericht van Alzheimer Nederland dat ze naar aanleiding van mijn column hun tekst op hun eigen websitepagina “Wat is dementie?” hebben aangepast richting Antwoord A 😉 Dat is heel mooi!
Pingback: Wat is dementie precies? | Het Dorp
Pingback: Alzheimer Nederland is in de war | Het Dorp