Ik vraag het u af, beste bloglezer: is de wereld er wel aan toe om de oorzaak van Alzheimerdementie te kennen? Ik heb best even getwijfeld of ik het wel zou verklappen. Nou ja, verklappen: die primaire oorzaak van Alzheimerdementie is al heel lang en bij heel veel mensen bekend. Ik bedenk zelf echter dat mensen in het algemeen deze oorzaak niet ‘willen’ horen. Omdat ze dan hun leven zouden kunnen veranderen, en dat willen ‘ze’ niet, en dan krijgen ‘ze’ misschien toch Alzheimer, en dan is het ‘hun eigen schuld’, en daarom dus niet. En willen de mensen die het wel weten u dat wel vertellen? Hebben niet te veel industrieën, bedrijven, instituten en individuen belang bij de huidige status quo van uw zalige onwetendheid over die primaire oorzaak, en daarom dus niet…
Diezelfde mensen die deze blog dus niet moeten lezen (ja, u kunt nu nog stoppen) zijn juist weer erg gecharmeerd van het denken in medicijnen; in oplossen; in genezen. Zij hebben vrede met het sprookje dat je altijd via een loterij een ziekte krijgt en dat er dan een medicijn komt dat die vreselijke gevolgen van die loterij weer ongedaan maakt. En dat vinden de farmaceutische industrie en de door hen gesponsorde wetenschappers en/of onderzoekers prima. Maar het is een zwart sprookje met een hoog gehalte aan passieve betutteling waar tot nu toe alleen een bepaald groepje ‘beter’ van wordt…
Er is een ander groepje alerte mensen dat wel degelijk oprecht naar de oorzaak op zoek is, en dat zich niet de mond laat snoeren door de groep ‘professionals’ die de ‘experts’ stellig blijven napraten dat “niemand dat weet maar dat er heel hard gewerkt wordt aan een oplossing” (wat dus op zich niet eens onwaar is). Dit groepje ziet in allerlei publicaties over onderzoeken buiten de farmaciesponsoring om wel de indicaties van, de zwakke hints naar, de vage toespelingen op… die oer-oorzaak van Alzheimer. Zo wordt er bijvoorbeeld veel onderzoek gedaan naar de gevolgen van ‘levensstijl’ op de algemene gezondheid. En dan komt men er (ook) achter dat bepaalde elementen in een levensstijl ‘de kans op Alzheimer vergroten’ en dat veranderingen daarin dus ‘de kans op Alzheimer verkleinen’. Vorige week nog las ik over een nieuw onderzoek waaruit bleek dat depressiviteit de kans op Alzheimer vergroot. U ziet, het past wel consequent in het loterij-denken.
Een groep wetenschappers houdt zich intussen geheel ergens anders bezig met nieuwe ontdekkingen vanuit neuroplasticiteit en epigenetics. Gebieden waarvan de huidige Alzheimer-onderzoeker of dementie-professional soms wel ‘van gehoord’ heeft maar meestal weinig tot niets van weet. Gebieden nota bene van waaruit de oorzaak van Alzheimer zou kunnen worden bevestigd, en waardoor Alzheimerdementie wellicht zelfs zou kunnen worden voorkomen en/of bestreden…
Intussen weten weinig gewone mensen bijvoorbeeld van dat heel bijzondere onderzoek in het Verenigd Koninkrijk naar heel veel nonnen die bij leven werden getest op dementie en na hun dood werden getest op Alzheimer zoals zich dat de hersenen manifesteert (de enige échte diagnose). En ja, dat er nonnen waren die zowel bij leven als achteraf in de hersenen alle tekenen van Alzheimerdementie vertoonden. Maar ook dat er nonnen waren van wie de hersenen alle tekenen van Alzheimer vertoonden (en dus zwaar Alzheimer-patiënt waren) maar die bij leven geen enkele uiting of kenmerk van dementie vertoonden… Dus Alzheimer en Dementie blijken toch niet zo onlosmakelijk met elkaar verbonden als hij dacht.
Oh jee, ik dwaal af: de oorzaak van Alzheimer. Die wilt u natuurlijk nog wel even weten, anders had u niet doorgelezen. Nou, komt-ie: de oorzaak van Alzheimer is Stress. Langdurige Stress. En hoe we individueel in ons leven deze stress bewust ervaren en aandachtig elimineren, of hoe we onze persoonlijke reacties op stress onbewust automatiseren en zo stress laten voortbestaan. Wat iemand met stress doet is bepalend voor de persoonlijke gezondheid in het algemeen en voor het ontstaan van Alzheimer. Dus: stress verhoogt niet alleen dementieverschijnselen van mensen met dementie. Langdurige stress veroorzaakt Alzheimerdementie. Daar. Nu weet u het. Ik heb het opgeschreven. Dat gaat me weer heel veel stress opleveren… 😉
Met dank aan Jacqueline Rempt van de Dementiewinkel hierbij een aanvullende link naar Fins onderzoek.