Wat ik doe

Sinds 2007 richt ik me onder de naam ‘Thuis in Ouderenzorg en Dementie‘ op duurzame gezondheid en welzijn van ouderen en van mensen met dementie. En op het organiseren daarvan gericht op de beleving van de hoogst mogelijke kwaliteit van leven. Daarvoor adviseer en ondersteun ik organisaties in de zorg en zorginstellingen maar ook overheden en belangenverenigingen. Ik richt me daarbij op alles dat bijdraagt aan de duurzame gezondheid en zelfstandigheid van ouderen en mensen met dementie. Zodat zij zich maximaal thuis voelen en samen met anderen een gezond en zinvol leven van een hoge kwaliteit ervaren (conform De Welzijnmatrix™).

Mijn missie, specifiek gericht op dementie, is het verspreiden van de kennis die mensen helpt om in alle opzichten dementiewijzer te worden met betrekking tot bewustwording van dementie en daardoor ook om beter met dementie, met mensen met dementie en met de zorg bij dementie om te kunnen gaan.

Vanuit Stichting Dementiewijs werk ik als adviseur en opleider aan deze dementie bewustwording, aan goede zorg bij dementie en aan Dementiewijs Organiseren. Ook trek ik voor/namens Stichting Dementiewijs met lezingen en presentaties het land door om zoveel mogelijk mensen de juiste informatie te geven waarmee ze hun eigen persoonlijke keuzes kunnen maken en niet meer onwetend en/of afhankelijk zijn van achterhaalde of eenzijdige informatie. Mensen die bewust goed en op de juiste manier voor zichzelf zorgen doen daarmee ook alles wat nodig is om het risico op het krijgen van dementie maximaal te verminderen. Hierbij is de preventie van dementie(verschijnelen) een belangrijk thema.

Ook geef ik regelmatig lezingen over “De Wondere Wereld van Dementie“, soms als vervanger van Anneke van der Plaats, en werk ik als gedragswetenschapper, spreker, adviseur, trainer en consultant in projecten in belevingsgericht inrichten van zorg bij zorgorganisaties die duurzaam gezond willen zijn voor mensen. Want mijn hart zit in duurzame gezondheid en zelfstandigheid van mensen, inclusief ouderen en mensen met dementie, zeker ook buiten de gezondheidszorg: ik wil dat zij zich thuis voelen en samen met anderen een gezond en zinvol leven van een hoge kwaliteit ervaren. De medische wetenschap van de Geest-Lichaam geneeskunde (Mind-Body Medicine) pas ik toe in al mijn werk.

Dementievriendelijk zijn is goed. Dementiewijs zijn is beter!” ~Paul Jansen

Ook ben ik Ambassadeur van de wereldwijde beweging Purple Angel, het symbool voor dementie-bewustzijn (Dementia Awareness).

Mijn wetenschappelijke benadering is vanuit de cognitiewetenschap (psychologie, neurowetenschap, antropologie, taal, informatiekunde, filosofie en onderwijs).

Ik werk soms samen met Dr. Anneke van der Plaats en verricht diensten aan haar BreinCollectief, een groep professionals waarmee zij zich richt op de inrichting van de omgeving naar de beleving van mensen met dementie.